Eero Aarnio – Baanbrekend Fins Design

Geboren in Helsinki had Eero Aarnio van jongs af aan een grote interesse in tekenen en kunst. Hoewel hij een eigen unieke artistieke manier had, slaagde hij er toch in om in de lagere school een tekening te kunnen verkopen aan zijn leerkracht voor 5 marken (2,5 euro). Aarnio was constant bezig met iets te tekenen en toen hij ouder werd, veranderde dat in het knutselen en het samenstellen van eigen creaties.

Nadat hij afgestudeerd was aan de Universiteit van Kunst en Design in Helsinki, opende Eero Aarnio zijn eigen design-praktijk in 1962 in diezelfde stad. Volgend op zijn voorgangers van de eerste helft van de 20ste eeuw, ontwierp Eerio meubilair met behulp van natuurlijke materialen op traditionele Finse wijze. Echter, was Aarnio altijd van mening dat ‘design een constante vernieuwing, herschikking en groei moet doorlopen’, en in deze gedachtegang ontwierp hij gedurfde designs gebruikmakend van glasvezel. Zijn gekendste designs uit deze experimentele fase zijn de Ball Chair (1967) en de Bubble Chair (1968). Deze iconische stoelen veroverden de geest van de jaren 60 met hun visueel opwindende ruimte-achtige vormen en verschenen in vele fotoshoots en science-fiction films. Maar Aarnio omarmde nooit de popcultuur-ethos die hieruit volgde.

In 1973 ontwierp Aarnio zijn speelse, kleurrijke Pony Seat. Hoewel dit abnormaal ontwerp, gemaakt uit gestoffeerde vormschuim, voor volwassenen bedoeld was, reflecteerde het exact zijn geloof: ‘Een stoel is een stoel, is een stoel, is een stoel … maar een zitplaats hoeft niet noodzakelijk een stoel te zijn. Het kan alles zijn en elke vorm hebben, zolang het maar ergonomisch correct is’. De Pony Seat heeft vele verschillende zitfuncties, is heel kleurrijk en kan ‘gereden’ worden in een ‘fantasie’-landschap dat beperkt is tot de verbeelding van wie erop zit.

Aarnio ontwierp meubilair dat men niet eentonig kan noemen. Sommige creaties waren glanzig en glimmend, terwijl andere mat en sober zijn. Maar Aarnio heeft altijd ontworpen in de geest van de originele textuur van het product: textiel en hout behouden hun natuurlijke textuur en glans, terwijl metaalproducten altijd een bepaald gevoel, look en hardheid moeten uitstralen.

Eero Aarnio wordt gezien als één van de vele designers die internationale faam en recognitie naar het Fins design bracht in de jaren 60, en wiens ontwerpen baanbrekend waren in de wereld van het interieurdesign. Zijn vele gekende designs worden tot op de dag van vandaag nog steeds verkocht.

Volgende lezen

Hallå, wij zijn Nørthern Lands!

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.