Alvar Aalto - De Finse Grondlegger van Design

Alvar Aalto - De Finse Grondlegger van Design

Hugo Alvar Henrik Aalto is de beroemdste Finse architect/ontwerper en één van de pioniers van het organish modernisme (zie Blog 20 September 2022). Al van een vroege leeftijd toonde Aalto een interesse in en een aanleg voor de fijne kunsten, en ging architectuur gaan studeren van 1916 tot 1921 aan het Instituut voor Industriële Kunsten in Helsinki. Na het afwerken van zijn studies, werkte Aalto als ontwerper voor tentoonstellingen en reisde hij Centraal Europa, Scandinavië en vooral Italië af, waar hij in contact kwam met verschillende ontwerpstijlen. In 1923 opende hij zijn eigen architectenpraktijk en 1 jaar later trouwde hij met de architecte Aino Marsio, die zijn dichtste mede-ontwerper werd.

In 1927 ontwierp Alvar Aalto het ‘Turun Sanomat’-gebouw in Turku (kuststad in het Zuid-Westen van Finland), dit gebouw werd zijn eerste volledig functioneel gebouw en hiermee verkreeg Aalto voor het eerst internationale erkenning. Maar het was door zijn verscheidene revolutionaire stoel-designs dat Aalto echt bekend werd. Het ontwerp van zijn No. 41 (zie foto) gaf een compleet nieuwe richting aan het Scandinavisch design in de jaren 30 en bracht een onmiddellijk signaal aan de internationale avant-garde dat een nieuwe richting is ingeslagen omtrent materiaalgebruik. Multiplex, tezamen met een oprijzing van zachtere en menselijkere aanpak van ontwerpen kende een ongekend succes, en vestigde Aalto bij uitstek als één van de meest uimuntende designers van de 20ste eeuw.

No. 41 Alvar Aalto design stoel(No. 41 – Alvar Aalto)

Na het immense succes dat Aalto verkreeg, opende hij met zijn vrouw, Aino Aalto, het productiebedrijf Artek in 1935 in Helsinki. Het bedrijf werd opgericht om de ontwerpen van Alvar te promoten en vooral internationaal te verkopen, omdat net daar het succes van zijn ontwerpen het grootst was. Aalto combineerde de puurheid en functionalisme van het modernisme met de warmte van het hout, maar tegelijkertijd wou Aalto ook meubilair maken met het minst mogelijke materiaal zodat elk stuk een bepaalde eenvoud bevat.

De ontwerpen die Artek verkocht varieerden van lampen tot bijzettafels tot stoelen, met massale verkoopcijfers en internationale glorie voor Alvar.

Volgende lezen

Zweden - het sociaal ideaal in design
Scandinavisch interieur: tips voor een stijlvolle inrichting

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.