De wortels van het Deens design.

De wortels van het Deens design.

Hoewel het klein is in oppervlakte en bevolking, heeft Denemarken zeker twee keer een grotere culturele impact gehad op de rest van de wereld dan haar buurlanden.

Gedurende midden 20ste eeuw bereikte Denemarken een soort esthetische dominantie doorheen het westen toen Deens design ontplofte op het wereldtoneel en het een internationaal fenomeen werd. Maar terwijl Denemarken historisch gezien altijd kundig was in het exporteren van zijn cultuur (als een maritieme natie die eeuwenoude handel dreef met het verre oosten, de Verenigde Staten en Noord- en West-Europa), is het ook zeer ontvankelijk geweest van nieuwe ideeën en impulsen vanuit het buitenland.

Sinds de tijd van de Vikings tot op heden, is het lenen van functionele en esthetische paradigma’s van uitheemse bronnen en dit dan vormen met behulp van een hoge graad van vakmanschap tot iets ‘Deens’, een sleutelfactor geweest in de evolutie van Deense kunst. Deze traditie van vakmanschap ontstond uit zowel de armoede en het gebrek aan grondstoffen, als aan de dichte band met de natuur. Uit noodzaak ontwikkelden de Denen een diepe kennis van lokaal beschikbare natuurlijke bronnen (steen, klei, leer,…) en doorheen de eeuwen heeft men geleerd deze zo efficiënt mogelijk te gebruiken.

Deze toenadering leidde tot het eenvoudige, eerlijke en functionele dat de dag van vandaag als Deens design gezien wordt.

Denemarken (en Deens design in het algemeen) is van zeer grote invloed geweest voor Nørthern Lands, zowel de deense o in onze naam, de toenadering en de legendarische ontwerpers. Wij proberen om de lijn van het Deens design en zijn eeuwen oude traditie door te trekken naar elk ontwerp dat we aanbieden. Het gebruik van de natuurlijke elementen, zoals hout en leer, komen in elk ontwerp terug en dragen bij tot ons doel om een zo groot mogelijk uitbreiding van de Deense traditie te bereiken.

Volgende lezen

Het Organisch Modernisme - een nieuw design-concept
De ziel van het Noorden - Finland

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.