De ziel van het Noorden - Finland

De ziel van het Noorden - Finland

Grenzend aan Noorwegen, Zweden en Rusland ligt een van de meest Noordelijke en, geografisch gezien, afgelegen landen van de wereld: Finland. Een groot deel van dit land is bebost met dennen en sparren, het bezit ongeveer 55.000 meren en heeft uitgebreide gebieden van moerasland en rivieren.

Het overleven in deze ruwe natuur was niet vanzelfsprekend en de Finnen werden vereist om op een innovatieve manier problemen op te lossen. Deze speciale band werd de basis voor de benadering van Fins design en de unieke connectie manifesteerde zich in het inherente respect voor materialen en organische vormen.

Verder zijn Finnen vaak stoïcijns, hardleers en introvert. Deze karaktereigenschappen worden weerspiegelt in het Fins concept ‘Sisu’, een filosofie dat zegt dat alles wat moet gebeuren, zal gebeuren, koste wat het kost - De vaardigheid om de kracht, moed en wilskracht te verzamelen om te slagen in het aangezicht van tegenspoed. Dit concept is een bron van inspiratie voor Finse architecten en ontwerpers, die gebouwen en producten hebben gecreëerd dat perfecte balansen onthullen tussen vorm, functie en materialen. Het opmerkelijke hierin is dat de uitmuntende creatieve expressie van de Finnen recht tegenover staat van hun introvertisme en zwijgzaamheid.

Dankzij de bijna magische affiniteit met de natuurlijke wereld, hun hardleersheid op persoonlijk vlak en hun artistieke expressie in hun ontwerpen, is Fins design uniek in de wereld en minder toegankelijk dan de ontwerpen van de buurlanden. Hun artistieke expressie werd bijvoorbeeld door velen gezien als on-Scandinavisch elitisme.

Maar deze experimentele kunst tezamen met de natuurlijke elementen van hun omgeving, maakte de weg vrij voor Finland om benoemd te worden tot ‘De ziel van het Noorden’.

Volgende lezen

De wortels van het Deens design.
Zweden - het sociaal ideaal in design

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.