Het Organisch Modernisme - een nieuw design-concept

Het Organisch Modernisme - een nieuw design-concept

Scandinavisch designs word gestuurd door het hoofdprincipe van het Modernisme: een optimaal balans vinden tussen de vorm, functie, materiaal, kleur,… Echter hebben Scandinavische designers altijd een afkeur gehad van industriële ontwerpen en kozen zij altijd voor ontwerpen die fundamenteel menselijk zijn – eerst de mens en dan pas de machine. Elk menselijk ontwerp had dan ook de visie om gecreëerd te worden via het Scandinavisch concept hygge – een Deens woord dat de combinatie is tussen gezellig en goede moed.

Hoewel deze landen een regionale affiniteit koesterden en samenwerking vaak van toepassing was, zijn er toch verschillen in hun ontwerpen. Zo hebben het Engels Regency meubilair en de Amerikaanse Shaker stoelen een invloed gehad op het Deens design, dat eeuwenoude handel tradities heeft met deze landen. IJsland had door de schaarste aan grondstoffen een veel grotere traditie in grafisch design dan het design van huiselijke materialen. Zweeds ontwerp spiegelt dan weer de strikte sociale agenda van dat land. Maar hoewel deze regionale nadrukken zo verschillen, hebben deze 5 landen altijd een gemeenschappelijke esthetische cultuur gehad dat het resultaat is van gedeelde passie voor het sociaal ideaal en het thuis-voelen in hun interieur.

Dat ideaal wordt bekrachtigd door het gebruik van de natuurlijke elementen in de omgeving, zoals de dichte bossen van Noorwegen. De spectaculaire landschappen brachten een zeer grote bron van inspiratie voor de ontwerpers en leverden een bijdrage aan de realisatie dat de steeds-veranderende schoonheid van de natuur behouden moet blijven. De meerderheid van Scandinavische ontwerpers, zoals Alvar Aalto, Arne Jacobsen, Jens Quistgaard,… , namen de vormen die men terugvond in hun ruige natuur aan en werden zo pioniers in hun eigen nieuw concept: het Organisch Modernisme.

Deze traditie zorgt ervoor dat Scandinavisch interieur een typisch huiselijk eclecticisme heeft, waarbij men zowel de conventionele Scandinavische ontwerpen als de modernere in terugvind. Maar toch brengt dit interieur een soort van overzichtelijk eenvoud waarbij het creëren van een gevoel van licht centraal staat – een belangrijk aspect om de donkere maanden van de Noorse winter door te komen.

Volgende lezen

Hoe de liefde voor interieur ontstond in Scandinavië.
De wortels van het Deens design.

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.