Hoe de liefde voor interieur ontstond in Scandinavië.

Hoe de liefde voor interieur ontstond in Scandinavië.

De liefde voor het interieur en het interieur-design in Scandinavië komt voort uit het harde klimaat en de typische geografie in deze regio. De Noord-Europeanen creëerden een diepe passie voor het huiselijk comfort, maar hielden ook een hoge appreciatie voor de intrinsieke kwaliteiten van de natuurlijke grondstoffen. Dit ziet men ook in elk design en de vakmanschap van de Scandinaviërs.

Dit is gedeeltelijk te wijten aan de late opkomst van industrialisatie in deze regio, waardoor de handvaardige tradities veel beter en langer bewaard bleven. Door de uiteindelijke combinatie van deze eeuwenoude vaardigheden met de modernere manier van ontwerpen, waren de Noord-Europeaanse designers in staat om ontwerpen te maken met een zeer hoge kwaliteit. 

Gedurende de 20ste eeuw, en vooral na de 2e Wereldoorlog, werd de wereld geïntroduceerd aan het Scandinavisch design en kreeg het de notie van "een goed design" te zijn. Een van de sleuteleigenschappen dat de designers meegaven, was dat men streefde naar kwaliteit in elk stuk en men een afkeer had tegenover middelmatigheid. De reden hiervoor is omdat goed ontworpen voorwerpen een verrijking zijn voor de dagelijkse routine en men het niet echt ziet als een statussymbool. Deze relevante, nuttige designs worden door hen als brukkunst (nuttige kunst) bestempeld.

Volgende lezen

Vlaggen Scandinavische landen
Het Organisch Modernisme - een nieuw design-concept

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.