Wie is Hans Wegner?

Hans Wegner was één van de bekendste Scandinavische interieurdesigners en één van de grondleggers van het organische functionalisme (een architectonisch concept, waarbij de vorm van een ontwerp het gevolg is van de functie die het moet vervullen, gebruikmakende van organisch materiaal). Geboren op 1914 in Tondern (Zuid-Denemarken) als zoon van een zeer goede schoenmaker, werd vakmanschap met de paplepel ingegoten.

Zijn liefde voor ontwerp leidde Wegner op vroege leeftijd naar de meubelmakelij en hij volgde later de Deense Academie van Kunst, Ambacht en Architectuur in Kopenhagen. Hier kreeg hij de kans om zijn unieke stijl te ontplooien en later ook te doceren bij diezelfde Academie.

Hans Wegner foto

In 1940 assisteerde Wegner het architentenbureau van Arne Jacobsen en Erik Møller om het meubilair van het stadhuis in Aarhus te ontwerpen en te maken. 3 jaar later begon Wegner zijn eigen ontwerpbureau in datzelfde Aarhus en in 1944 ontwierp hij zijn eerste ‘China Chair’, geïnspireerd door de tronen van de Chinese keizers. In 1946 maakte hij de overstap naar Kopenhagen als ontwerper bij Paulle Suenson en lesgever bij een plaatselijke kunstacademie. Dit was de start van zijn iconische carrière als één van de beste ontwerpers in de geschiedenis van Denemarken, met talloze bekende ontwerpen zoals: de pauwenstoel, de Y-stoel, de Valet,…

In 1951 ontvangt Hans Wegner de allereerste Lunning Prize, deze prijs wordt gezien als de ‘Nobel Prijs’ van Scandinavisch design en werd uitgereikt aan twee jonge veelbelovende ontwerpers in de decoratieve kunst. Deze prijs was een erkenning van het talent en doorzettingsvermogen van Hans Wegner en hij werd een inspiratie voor vele andere jonge designers.

Hans Wegner foto in stoel

In 1963 ontwerpt Hans Wegner zijn laatste bekende stoel: de Shell Chair, onze Viktor. Hoewel deze stoel nooit is doorgebroken tot het grote publiek, neemt dit niets weg van hoe prachtig het ontwerp is. Het gebruik van pure organische materialen samen met het gracieus ontwerp, zorgen ervoor dat deze stoel een zeer pure, kalme en betoverende uitstraling heeft die de gehele kamer vervult met warmte.

Het is zo dat wij bij Northern Lands van mening zijn dat ieder het gevoel zou moeten ervaren dat deze stoel brengt in elk interieur. De vraag blijft alleen of u Viktor de kans geeft dit voor u te doen.

Als het gaat om stijl, comfort en echt leer, geef ik altijd de voorkeur aan deze jongens. Dit bedrijf maakt de beste meubels en ze kennen de designgeschiedenis van meubels. Zeer aan te bevelen.

EvelienTessemakers

Net verhuisd naar mijn nieuw appartement en op zoek naar iets natuurlijks om mijn interieur in te richten. Vond deze site en deze mensen zijn eersteklassers op het gebied van stoelen, en hun ontwerpen zijn prachtig. Iedereen moet ze eens proberen.

Sibrenvan de Vosse

Ik moet zeggen dat de ontwerpen en materiaaleigenschappen de beste zijn in de meubilairwereld. Dit bedrijf ontwerpt de meest moderne en toch historische meubels, maar op hun unieke manier. Ik heb deze meubels voor het laatste jaar gekocht en het was gewoonweg perfect.

EefkeWilms

Lees onze wekelijkse blog en leer bij over Scandinavisch design

Alvar Aalto - De Finse Grondlegger van Design

Alvar Aalto - De Finse Grondlegger van Design

Hugo Alvar Henrik Aalto is de beroemdste Finse architect/ontwerper en één van de pioniers van het organish modernisme (zie Blog 20 September 2022). Al van een vroege leeftijd toonde Aalto een interesse in en een aanleg voor de fijne kunsten, en ging architectuur gaan studeren van 1916 tot 1921 aan het Instituut voor Industriële Kunsten in Helsinki. Na het afwerken van zijn studies, werkte Aalto...

Lees verder

Zweden - het sociaal ideaal in design

Zweden - het sociaal ideaal in design

De origine van Zweeds design kan herleid worden naar de 18e eeuw, wanneer koning Gustav III een decoratiestijl initieerde dat gebaseerd was op de Europese stijl. De nadruk hierbij lag op lichtheid, comfort, eenvoud en een gevoel voor ruimte, gebruik makend van pastelkleuren, bleek-gekleurd meubilair en houten vloeren. Deze terughoudende en sobere designs reflecteerden volgens Gustav het Zweeds geloof in het morele heerschappij in bescheidenheid...

Lees verder

De ziel van het Noorden - Finland

De ziel van het Noorden - Finland

Grenzend aan Noorwegen, Zweden en Rusland ligt een van de meest Noordelijke en, geografisch gezien, afgelegen landen van de wereld: Finland. Een groot deel van dit land is bebost met dennen en sparren, het bezit ongeveer 55.000 meren en heeft uitgebreide gebieden van moerasland en rivieren. Het overleven in deze ruwe natuur was niet vanzelfsprekend en de Finnen werden vereist om op een innovatieve manier...

Lees verder

Bekijk onze producten