Wie is Hans Wegner?

Hans Wegner was één van de bekendste Scandinavische interieurdesigners en één van de grondleggers van het organische functionalisme (een architectonisch concept, waarbij de vorm van een ontwerp het gevolg is van de functie die het moet vervullen, gebruikmakende van organisch materiaal). Geboren op 1914 in Tondern (Zuid-Denemarken) als zoon van een zeer goede schoenmaker, werd vakmanschap met de paplepel ingegoten.

Zijn liefde voor ontwerp leidde Wegner op vroege leeftijd naar de meubelmakelij en hij volgde later de Deense Academie van Kunst, Ambacht en Architectuur in Kopenhagen. Hier kreeg hij de kans om zijn unieke stijl te ontplooien en later ook te doceren bij diezelfde Academie.

Hans Wegner foto

In 1940 assisteerde Wegner het architentenbureau van Arne Jacobsen en Erik Møller om het meubilair van het stadhuis in Aarhus te ontwerpen en te maken. 3 jaar later begon Wegner zijn eigen ontwerpbureau in datzelfde Aarhus en in 1944 ontwierp hij zijn eerste ‘China Chair’, geïnspireerd door de tronen van de Chinese keizers. In 1946 maakte hij de overstap naar Kopenhagen als ontwerper bij Paulle Suenson en lesgever bij een plaatselijke kunstacademie. Dit was de start van zijn iconische carrière als één van de beste ontwerpers in de geschiedenis van Denemarken, met talloze bekende ontwerpen zoals: de pauwenstoel, de Y-stoel, de Valet,…

In 1951 ontvangt Hans Wegner de allereerste Lunning Prize, deze prijs wordt gezien als de ‘Nobel Prijs’ van Scandinavisch design en werd uitgereikt aan twee jonge veelbelovende ontwerpers in de decoratieve kunst. Deze prijs was een erkenning van het talent en doorzettingsvermogen van Hans Wegner en hij werd een inspiratie voor vele andere jonge designers.

Hans Wegner foto in stoel

In 1963 ontwerpt Hans Wegner zijn laatste bekende stoel: de Shell Chair, onze Viktor. Hoewel deze stoel nooit is doorgebroken tot het grote publiek, neemt dit niets weg van hoe prachtig het ontwerp is. Het gebruik van pure organische materialen samen met het gracieus ontwerp, zorgen ervoor dat deze stoel een zeer pure, kalme en betoverende uitstraling heeft die de gehele kamer vervult met warmte.

Het is zo dat wij bij Northern Lands van mening zijn dat ieder het gevoel zou moeten ervaren dat deze stoel brengt in elk interieur. De vraag blijft alleen of u Viktor de kans geeft dit voor u te doen.

Contacteer Ons

Heb je een vraag voor ons?

Stel hieronder je vraag of suggestie en iemand van ons team antwoordt binnen 24u!